post

Offshore werken – algemeen

Offshore werken – algemeen

Werken (in de) Offshore is op locaties wat niet grenst aan het vaste land of daar waar mensen wonen. Veelal werk je op een booreiland midden op zee, of ergens op een eiland wat eigendom is van een ander land. Het hebben van een offshore baan kan ook betekenen dat je bijvoorbeeld woont in Nederland, en werkt in Singapore of op de Kaaiman Eilanden.

Voor de meesten is het duidelijk, als je spreekt over een “Offshore baan”, dat we het hebben over het werken op een booreiland (oilrig) waarmee men olie en gas diep vanuit de aarde omhoog pompt. Het is een baan waar je hard moet werken, en flink wat energie voor moet hebben. Vaak begin je onderaan als een ‘rookie’ in een functie zoals greenhand, roustabout of labourer.

Wil je offshore gaan werken, hou er dan rekening mee dat je lichamelijk en geestelijk helemaal fit en in orde bent. Er zijn veel mensen die graag offshore willen gaan werken vanwege het avontuur, het riante salaris en omdat je maar 6 – 8 maanden per jaar werkt. Helaas vergeten de meesten dat je sterk dient te zijn, flink wat doorzettingsvermogen nodig hebt, en dat je letterlijk keihard moet werken (en dat 12 uur per dag, elke dag). In de Offshore werkt men voor periodes van 2 tot 6 weken achter elkaar, waarna je een aantal weken vrij bent.Je kunt overal ter wereld gestationeerd worden, met redelijk weer op de Atlantische oceaan of juist ijskoud bij de Arctische Oceaan. Anderzijds kun je ook terecht komen in regio’s waar geen amper wind staat en het flink heet wordt zoals in de Golf van Mexico.

Offshore Werken – Doorgroeien:

Zowel offshore als onshore kun je vanuit een entry level baan doorgroeien naar betere banen. Heb je jezelf bewezen dan krijg je de kans om trainingen en cursussen te volgen waardoor je een hogere positie kunt krijgen op het booreiland. Voordeel daarvan is dat je niet alleen een betere baan krijgt, maar dat je ook gelijk meer gaat verdienen.

Als rookie kun je al $ 40.000 per jaar verdienen, door te leren, inzet te tonen, trainingen te volgen en te solliciteren naar andere functies kun je wel $ 300.000 per jaar gaan verdienen. Dit gaat uiteraard niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar net als in elke andere baan, kun je er wel aan werken om hogere functies te krijgen.

Offshore Werken – Gevaarlijk:

Iedereen weet wel dat offshore werken niet zo maar een baantje is. Je zit niet relaxed achter een bureautje stoffig te worden. Nee je werkt met olie, gas en diverse andere stoffen die erg brandbaar of explosief kunnen zijn. Je werkt met werktuigen, gereedschappen en machines die in de verkeerde handen ongelukken kunnen veroorzaken. En je werkt op plaatsen zoals hangend in een harnas onder het Rig, of zul je moeten klimmen in de Derrick. Het kan zijn dat je in de motorruimte werkt waar het bloedheet is, of sta je enkele stappen verwijderd van een draaiende olieboormachine.

Afgezien daarvan weet men van diverse krantekoppen wel, dat je zelfs naar het booreiland toe, of terug naar het vaste land vervoert word in een helikopter, en die onverhoopt in ongelukken terecht zijn gekomen. Of denk aan de extreem slechte weersomstandigheden, aardbevingen, tsunami’s, en orkanen op zee. De meest belangrijke regel zowel Onshore, Offshore als in de zeevaart is dan ook altijd: “Safety First”.

Offshore Werken – Is het voor jou?

Voor veel mensen wegen de risico’s op tegen het riante salaris, veel vrije tijd en de uitdaging en avontuur dat Offshore Werken heet. Het is niet voor iedereen, want je zult er van houden, of je zult het haten. Als het je bevalt zul je merken dat geen dag hetzelfde is, en je verveelt je nooit op een booreiland.

Je collega’s zijn multi-cultureel en internationaal, het is een apart volk waar je aan boord als vrienden mee om gaat, maar waar je tegen moet concurreren als je zoekt naar een nieuwe baan of project. We zijn in Nederland gewent dat je na getoonde inzet van 1 tot 3 jaar een vast contract krijgt, met enige zekerheden. In de offshore zul je merken dat dit anders gaat.
Er is altijd werk zat te vinden, omdat er telkens weer op nieuwe locaties brandstoffen worden gevonden, en daar is dan weer nieuw personeel voor nodig om dat uit de grond te halen. Je werkt aan projecten, op oproepbasis, of wordt je na de werkzaamheden ontslagen waarna je weer op zoek gaat naar je volgende werkplek.

Gelukkig verdien je genoeg om je geen zorgen te hoeven maken als je even zonder baan zit. Met de tijd krijg je goede contacten met diverse bedrijven en recruiters om snel weer aan de slag te kunnen.

Zoek je een offshore baan alleen maar voor het geld, denk er dan nog maar even over na. Doe je het voor de uitdaging, voor het avontuur, het wereldwijd reizen en werken, doe je het voor die 4 vrije weken na elke werkperiode, en doe je het om jezelf te ontwikkelen en te groeien, dan heb je de juiste motivatie (en dan komt het geld vanzelf).

Offshore Werken is niet voor iedereen, maar als het jou de juiste baan is, dan wil je nooit meer terug!

Hoe werkt een boorplatform: VIDEO!!

One thought on “Offshore werken – algemeen

  1. Pingback: Werken in de offshore catering? - Offshore-werk.nl

Comments are closed.