Offshore werk

Offshore Training

Offshore Training

Er zijn maar weinig banen in de wereld waarbij je met weinig scholing zoveel geld verdienen kunt. Neem nu een baan als roustabout, hiervoor heb je niets meer nodig als de middelbare school om aan de slag te kunnen. Voor de meesten is het advies wel dat je Engels in je examenpakket hebt, want zonder goede kennis van de Engelse taal wordt het gelijk al weer een stuk moeilijker.

Het is wel zo, dat je sneller een baan krijgt als je certificaten in je bezit hebt. Wil je als roustabout beginnen dan geven veel bedrijven de voorkeur aan mensen die een Craft Certificate hebben (alleen mogelijk bij meer als 4 jaar ervaring). Ben je nog niet zo ver, dan adviseren we je om een basis veiligheidscursus te volgen, denk hierbij aan VCA, BOSIET, OLF en 0.5A / 0.5B of FOET.

Ondanks dat het klinkt alsof je jaren in de schoolbanken moet vertoeven, zijn bovenstaande cursussen niets meer dan dagopleidingen. Een complete OLF training (incl. 0.5A / BOSIET) duurt bijvoorbeeld maar 5 dagen. Er wordt met regelmaat ook gevraagd om een H2S training (dit geld voor zowel onshore als offshore) voor mensen die in aanraking komen met H2S gevoelige installaties.

 

Voor de roustabout / greenhand adviseren daarnaast nog om een heftruck certificaat te behalen (4-daagse opleiding tot allround heftruckchauffeur). Het is uitzonderlijk, maar er zijn bedrijven die graag zien dat je het banksman certificaat en/of een slinging certificaat behaald. Ook dit zijn cursussen van 2 tot 3 dagen en zijn allemaal in Nederland te volgen.

Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen

Voor medewerkers die werkzaamheden met gevaarlijke stoffen uitvoeren, is het belangrijk om veilig te werk te gaan. De cursus Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen helpt de medewerker om zich bewust te worden van mogelijke gevaren. Door kennis te hebben over de verpakking, het transporteren en het opslaan van een gevaarlijke stof kunnen bestaande gevaren gereduceerd of volledig uitgesloten worden.

On-The-Job Training

Let wel, het zijn niet de meest voordelige cursussen. Met je diploma van de middelbare school, een VCA en H2S certificaat ben je het voordeligst uit. Wil je verder met specifieke trainingen reken dan op dagcursussen vanaf € 500 euro (banksman, HUET) tot prijzen van € 1100 euro en meer voor de andere cursussen. Krijg je een baan zonder in het bezit te zijn van al deze certificaten, dan heb je de mogelijkheid om via je werkgever de benodigde certificaten te halen. Hiervoor worden afspraken gemaakt die vermeld worden in een contract. Wil je hogerop klimmen als roustabout, dan zul je alle certificaten moeten halen en leer je via “on-the-job training” vanzelf de kneepjes van het vak.

Zo kun je als roustabout doorgroeien tot Assistent Crane Operator, Floorhand / Roughneck, of bijvoorbeeld een baan als Painter / Sandblaster. Vanuit deze functies kunt je blijven doorgroeien mits je de benodigde ervaring, kennis en specifieke trainingen en/of opleidingen blijft volgen. Ga je aan de slag in de zee- en scheepvaart? Dan is de STCW 95 training de eerste die je nodig hebt. Zonder dat certificaat kom je nergens aan boord. N.b. het STCW 95 certificaat kan soms ook gevraagd worden voor offshore arbeiders. Voor ieder geld ook dat je je BHV / EHBO diploma behaald. Dit zijn 3 daagse cursussen en kan aangevuld worden met een AED instructie (halve dag).

Al met al zijn het geen jarenlange opleidingen, en hoef je er niet voor de schoolbanken in. De opleidingen zijn leuk, uitdagend en sommige zijn strikt noodzakelijk. Je zou bijna alle opleidingen in 1 jaar kunnen voltooien. Als je daarna solliciteert dan heb je in ieder geval een compleet CV met alle nodige papieren. Werkgevers hebben dat uiteindelijk toch liever dan iemand zonder enige kennis.

Professionele Functies

Wil jij niet onderaan de ladder beginnen maar wil gelijk een professionele functie, dan gelden alle bovenstaande cursussen en certificaten ook voor jou. Daarbij dien je ook nog een vakopleiding te hebben gevolgd. Denk aan MBO / HBO techniek of opleidingen tot Engineer. Wordt je liever kraanmachinist op een olieplatform, dan volg je een erkende NOGEPA opleiding om het Crane Operator Offshore Certificate te behalen (5 dagen).

Ook een mooie manier om offshore aan de slag te gaan is door een opleiding tot allround lasser te volgen (2 jarige opleiding). Zoek je meer uitdaging, volg dan de opleiding tot onderwater lasser (1 jarige opleiding + het behalen van een basisduikbrevet). Hier is veel vraag naar en betaald erg goed. De kosten van de onderwater opleiding is € 1600 plus de kosten van het duikbrevet.

Tot Slot

Er zijn legio aan functies offshore en in de scheepvaart. Het is praktisch onmogelijk om elke opleiding hier te vermelden. Het belangrijkste is wel dat je alle basistrainingen volgt en deze vervolgens aanvult met een opleiding die past bij jou ambities. Wil je Driller worden, IT Specialist? Of werk je liever in het motorhuis, als Duiker, Derrrickman of als Elektricien? Bijna alles is mogelijk in deze industrie. Soms hangt je baan af van een certificaat welke je in een week kunt behalen, en soms moet je een avondopleiding of dagopleiding volgen voor 1 of meerdere jaren. Het ligt uiteindelijk bij jou ambities hoe ver je door wilt groeien.

Met elke opleiding, en met elk certificaat stap je niet alleen hoger op de ladder; Je krijgt ook nog eens meer betaald voor het werk wat je doet, of gaat doen. Zo kun je als roustabout voor $ 40.000 dollar per jaar aan het werk. Een stapje hoger als toolpusher of painter betaald al gauw $ 58.000 dollar per jaar. Elke functie heeft z’n voor en nadelen en je hebt meer kennis en ervarig nodig. Je salaris gaat daarin evenredig mee, tot aan functies waarbij je maar liefst $ 300.000 dollar per jaar kunt verdienen. Dan is een cursus of opleiding het dubbel en dwars waard om te volgen…

Wil je een totaal overzicht over de offshore/onshore salarissen?

 

OFFSHORE SURVIVAL TRAINING: VIDEO!!

Mobiele versie afsluiten