post

Werken op een booreiland

Algemene Informatie

Weet jij al van de hoed en de rand? Of zoek je in het wilde weg naar “banen offshore” via google? Het is makkelijk om een globale term te gebruiken in je zoektocht, maar zonder dat je het weet, bevind jij je in een chaos van banen zonder te weten waar je nu eigenlijk terecht komt. ‘Als het maar offshore is…’ denk je dan misschien. Zoek jij bijvoorbeeld wel eens op de term olie platform? En weet je dan ook wat dit inhoud? Een platform is de omschrijving die we kennen, en daarom gaan we daar op zoeken. Maar er is in de offshore olie industrie veel meer dan je denkt.

Om maar even een reeks te noemen, zijn er o.a.: Productie Platformen, DP Boorschepen, DP & Verankerde Semi-Duikboten, Jackup Boorplatformen, Boor Tenders en Barges, Drijvende Productie / Opslag / Afname Schepen (FPSO’s), Duikerondersteuning Schepen, Pijpleg Schepen, Offshore Bevoorradingsschepen, Schepen t.g.v. Ankerondersteuning, Dumpers & Baggerschepen, en daarnaast zijn er nog een handje vol specialistische Offshore Schepen.






Qua drillships kun je overal terecht komen als je offshore wilt gaan werken. Anno 2013 zijn er veelal 5de en 6de generatie drillships in gebruik. Al kan het ook zijn dat je op een ouder schip terecht komt. Door de huidige kredietcrises wordt er niet veel geïnvesteerd in vernieuwing, dus als het even tegenzit kom je op en oude roestbak terecht. Maar ervaring opdoen, kun je natuurlijk overal. De nieuwste schepen van dit moment zijn de 7de generatie, dit zijn schepen die dieper kunnen boren, betere metingen kunnen uitvoeren, en waar de techniek en faciliteiten aan boord supermodern zijn. Deze schepen zijn beter bestand tegen alle weersomstandigheden en kunnen zowel varen in de tropen, maar kom je ze net zo goed tegen in de kou op de Arctische zeeën.

 

Classificatie van Booreilanden

Er zijn diverse types en soorten booreilanden waarbij vele platformen flexibel kunnen switchen tussen verschillende boortechnieken. Er zijn mechanische, elektrische, hydraulische, pneumatische en stoom booreilanden. (stoom booreilanden zijn sinds halverwege de 20e eeuw niet meer in gebruik).

Het boren wordt uitgevoerd met behulp van

a. Kabel: waarbij een kabel wordt gebruikt om de ‘drillbit’ op te halen en te laten zakken.
b. Conventioneel: waarbij metalen of plastieke pijpen van verschillende types / lengtes wordt gebruikt.
c. Spiraalbuizen: waarbij een gigantische spiraalbuis en een ‘downhole drilling motor’ gebruikt wordt.

Boormethodes

– Zonder rotatie: deze techniek wordt vooral gebruikt op ‘push rigs’ en zogenaamde ‘service rigs’.
– Draaitafels: Rotatie wordt bereikt door het draaien van een vierkante of hexagonale pijp (een ‘Kelly’) ter hoogte van het boor-vloerniveau. (drill floor level)
– Top Drive: Rotatie en circulatie wordt uitgevoerd aan de top van de boorserie, een motor die beweegt in een baan langs de boortoren (derrick).
– Sonisch: Hier wordt voornamelijk vibratie/trilling energie gebruikt
– Hammer: Maakt gebruik van rotatie en percussieve krachten

 


Ocean Rig ‘Poseidon’ met Support Schepen in regio Tanzania

 

Derrick (Boortoren) Posities

1. Conventioneel waarbij de derrick vertikaal is opgesteld
2. Met een helling waarbij de boortoren schuin (in een hoek van 45 graden) is geplaatst om horizontaal boren te vergemakkelijken

Offshore Locaties

De meeste Offshore Olievelden kom je tegenwoordig tegen in de Noordzee, de Golf van Mexico (in de regio van Texas, Louisiana, Mississippi en Alabama), bij Californie (Santa Barabara), de Kaspische zee (vooral Azerbaijan), langs de kust van Brazilie, Newfoundland en Nova Scotia.

Daarnaast zijn er diverse velden in West Africa (Nigeria en Angola), alsmede in Zuid Oost Azie en bij Sakhalin (Rusland). Een aantal belangrijke en meest bekende offshore olievelden vind je nog in de Perzische Golf zoals bij Safaniya, Manifa, en Marjan wat eigendom is van Saudi Arabia waar olie wordt gewonnen door Saudi Aramco.

Meer weten over het werken op het land (onshore werk)?

 

Hoe werkt een boorplatform: VIDEO!!