Offshore Recruiters
Een ‘Recruiter’ is een term die je in Nederland weinig hoort. Wij zijn bekend met arbeids- en uitzendbureau’s, maar een recruiter is nieuw. Een recruiter doet praktisch hetzelfde als een uitzendbureau, ze hebben een database waar ze personeel uit kunnen pikken die geschikt zijn voor een project of opdracht voor een opdrachtgever (de werkgever).
In de offshore olie en gas industrie zijn recruiters belangrijke spelers. Bedrijven richten zich vaak op recruiters om er voor te zorgen dat er goed personeel gevonden wordt. Dat zorgt er voor dat het bedrijf zelf geen selectie hoeft te maken, of sollicitatieprocedures hoeft af te nemen. Dat is de taak van de recruiter.
Wil jij aan het werk onshore, offshore of in de scheepvaart, dan is het belangrijk dat je je zo snel mogelijk aanmeld bij elke recruiter die je op Internet kunt vinden. Een recruiter weet precies wat hij met jou vaardigheden en kennis kan. Hij geeft advies als je extra cursussen moet volgen, of stuurt je de juiste kant op voor recruiter evenementen en/of open dagen. Als je geschikt bent voor een project dan is het de recruiter die jou contacteert, en je naar je werkplek begeleid.
Anders dan bij een uitzendbureau ben je niet in dienst van de recruiter. Een recruiter doet alleen zijn werk om geschikt personeel te vinden, en deze te plaatsen op de werkplek bij het bedrijf dat mankracht zoekt. Je wordt dus ook niet uitbetaald door de recruiter, je bent namelijk direct in dienst bij het bedrijf.
Wat doen Recruiters
Recruiters krijgen betaald per personeelslid die ze aanbrengen. Werk jij goed dan krijgt de recruiter een commissie van het bedrijf (jij betaald nooit geld aan een recruiter). Daarom zal een recruiter altijd zoeken naar de meest geschikte kandidaat. Stuurt hij iemand die slecht z’n werk doet, dan ontvangt de recruiter namelijk niet betaald voor zijn diensten.
Schrijf je daarom in bij alle recruiters die je kunt vinden, en maak ze tot je beste vrienden. Volg alle adviezen op die je gegeven worden, en stel een recruiter en de werkgever nooit teleur. Want als jij niet voldoet aan de taak die je gegeven wordt, zal een recruiter je niet snel een tweede kans geven op offshore werk.
In de offshore wissel je nog wel eens van opdrachtgever. Als een project voltooid is sta je als het ware op straat en moet je opnieuw zoeken naar werk. Heb je naar tevredenheid gewerkt, dan zal de recruiter van te voren al gaan zoeken naar je volgende opdracht. Want zodra hij jou weer in kan zetten, krijgt hij weer commissie betaald. Het voordeel van een recruiter is dat hij aan je laatste opdracht kan zien wat je uitgevoerd hebt. Hij kent jou werkzaamheden en ervaring, hij weet van je inzet en je vakkundigheid, en door jullie persoonlijke contact weet hij ook hoe gemotiveerd jij bent om aan de slag te gaan. Met die informatie is het voor hem makkelijker om jou aan te prijzen bij andere bedrijven.
Het is heel gewoon om via de telefoon een baan te krijgen via een recruiter. Je hoeft dan niet eerst het bedrijf te gaan bezoeken waar je komt te werken, er zijn geen sollicitatieprocedures, wachttijden of kennismakingsgesprekken. Als je vaker door een recruiter aan het werk wordt gezet, dan krijg je veelal enkele dagen of weken van te voren een telefoontje met de vraag of je beschikbaar bent.
Ben je beschikbaar? Dan kun je gelijk je koffers gaan pakken want je zult op korte termijn direct aan boord gaan van een tanker, olieplatform of drillschip. Eénmaal aan boord meld je je bij je contactpersoon en je kunt gelijk aan het werk.
Dit is een win-win situatie voor jou, en voor je recruiter. Jij bent af van alle sollicitatieprocedures en zoektochten naar vacatures, en je recruiter heeft weer zijn commissie binnen gehaald.
Let wel: het gaat hier niet om een paar tientjes commissie, bedrijven betalen letterlijk duizenden dollars commissies aan een recruiter voor het vinden van goed personeel.
Hij zoekt daarom echt de beste mankrachten uit, en alleen hen die gemotiveerd, vakkundig en flexibel zijn. Een recruiter heeft niets aan een wannabee die de kantjes er vanaf loopt. Daarom nogmaals het advies: Stel je recruiter niet teleur, want dat kost hem geld, en jou je werk en/of toekomstige opdrachten.
Offshore-Werk.nl wenst je veel succes in je zoektocht naar een baan in de offshore, we hopen dat je van onze website een stuk wijzer bent geworden om aan het werk te komen in deze enerverende industrie.
Wil je toch meer weten over offshore/onshore salaris?