post

Alles over lassen en verdiensten!

Wat is een lasser?

Een lasser is iemand die onderdelen van metaal aan elkaar verbindt. Dit doet een lasser door de objecten aan elkaar te lassen. Veel lassers werken gewoon op het vasteland, maar je kunt als lasser ook aan het werk op een booreiland. Meer over het werk van een lasser op een booreiland, lees je op deze pagina. Zo lees je in onderstaande tekst meer over de verschillende soorten lassen, maar ook over het salaris van een lasser en de opleiding van een lasser.

Wat is lassen?

Voor we je meer vertellen over het werk van een lasser, is het goed om te weten wat lassen precies is. Lassen is een verbindingstechniek die onder andere in de werktuigbouwkunde wordt gebruikt. Door objecten te lassen, worden deze materialen stevig aan elkaar verbonden. Bij lassen kan er gebruik gemaakt worden van warmte, maar ook van druk en zowel druk als warmte.

De materialen die samengevoegd moeten worden, worden warm gemaakt. Dit maakt lassen anders dan solderen, want bij solderen wordt enkel de verbindende substantie vloeibaar gemaakt. Als je objecten aan elkaar last, worden de objecten verhit om ze zo stevig mogelijk aan elkaar te verbinden. Worden er extra materialen gebruikt om de verbinding zo stevig mogelijk te maken, dan worden ook deze materialen verhit.

Verschillende soorten lassen

Er zijn verschillende soorten lassen, ofwel manieren om objecten met elkaar te verbinden. Zo kun je je als lasser specialiseren in booglassen (met elektrische plasmaboog), elektrisch weerstandlassen (met druk en warmte), autogeen lassen (met een speciale brander met hete vlam), druklassen (met druk en eventueel hitte) of bundellassen (met een bundel fotonen of elektronen). De meeste lassers specialiseren zich in een van de soorten lassen. Zij leren bijvoorbeeld hoe ze moeten bundellassen en passen vooral deze methode van lassen toe in hun dagelijks werk.

Het salaris van een lasser

Het salaris van een lasser is afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan de werkervaring van de lasser, maar ook aan de standaarden van de werkgever, de werkzaamheden van de lasser en ga zo maar door. Wel is het goed om te weten dat het lasser salaris op een booreiland vrij hoog is. Werk je op een booreiland als lasser, dan verdien je gemiddeld tussen de 42.000 euro en de 62.000 euro per jaar. Werk je al langere tijd als lasser, dan kan jouw salaris lasser nog hoger worden.

Wat verdient een lasser per maand? Zonder premies gemiddeld tussen de 3500 euro en de 5200 euro. Zoals je ziet, is het salaris van een lasser op een booreiland zeker hoog te noemen.


De opleiding van een lasser

Om lasser te worden, moet je een lasser opleiding volgen. De beste opleiding lasser, ook als je op een booreiland wil werken, is de opleiding tot Allround Lasser. Deze opleiding duurt twee tot vier jaar. Wil je je specialiseren in een bepaalde methode van lassen, zoals het booglassen, dan kun je een specialistische opleiding volgen. Er zijn bijvoorbeeld ook opleidingen als booglassen, autogeen lassen en MIG-/MAG-lassen.

Altijd al onderwater willen lassen?

One thought on “Alles over lassen en verdiensten!

  1. Pingback: Leren Lassen (welke soorten lassen zijn er)? - Offshore-werk.nl

Comments are closed.