post

Werken op een offshore schip

Werken op een offshore schip

Er zijn verschillende soorten offshore schepen. Ga je offshore werken op een schip, dan is het goed om te weten op welk schip je precies terecht komt. Om je een duidelijk beeld te geven van de verschillende offshore schepen, worden deze schepen kort beschreven op deze pagina.

De Spar

De Spar is een van de bekendste offshore schepen. Het schip ziet eruit als een verticaal drijvende cilinder, met een lange vorm. De Spar is helemaal van staal gemaakt. Op het drijvende deel, dat je boven water kunt zien, worden productiedekken geïnstalleerd. De Spar kan varen, maar ook verankerd worden om langere tijd op dezelfde plek te drijven.

FPSS schepen

Naast de Spar, zijn er ook FPSS schepen. De afkorting FPSS staat voor Floating Production Semi Submersible. FPSS schepen bestaan uit kolommen, die voorzien worden van ballast tanks met drijfvermogen. Deze tanks houden de schepen boven water.

FPSO schepen

Dan zijn er nog de FPSO schepen. De afkorting FPSO staat voor Floating Production Storage and Offloading. Een FPSO schip wordt gebruikt voor de productie, de verwerking en de opslag van olie. Soms wordt een tanker schip omgebouwd tot een FPSO schip, maar vaker wordt een FPSO schip speciaal ontworpen en geproduceerd.

Kraanschepen

Kraanschepen worden gebruikt om zware objecten te hijsen. Deze schepen worden bijvoorbeeld ingezet bij de installatie en ontmanteling van platforms. Omdat een kraanschip veel kracht heeft, kan dit schip de zware objecten op de platforms prima verplaatsen. Kraanschepen kunnen ook in andere projecten ingezet worden, waarbij zware objecten verplaatst moeten worden.

Pijpenleggers

Pijpenleggers zijn schepen die gebruikt worden om offshore pijpleidingen te leggen. De schepen lijken een beetje op valpijpschepen, al hebben deze schepen een andere taak. Valpijpschepen storten namelijk stenen op een bepaalde constructie onder water, om deze constructie te voorzien van een beschermende laag. Ook kan een valpijpschip stenen op de zeebodem storten om een versteviging te realiseren.

Support vessels

Tot slot zijn er nog de support vessels. Dit zijn schepen die gebruikt worden in combinatie met andere offshore schepen en installaties. In feite zijn het dienstverlenende schepen in de offshore industrie, die andere schepen en installaties op diverse manieren kunnen ondersteunen. Zo worden support vessels bijvoorbeeld ingezet om materialen naar een eiland te vervoeren, maar ook om duikers te ondersteunen in het onderwater werkzaamheden.

De taken van offshore vessels lijken misschien niet zo belangrijk, maar deze schepen zijn onmisbaar in de offshore industrie. Als er geen support vessels zijn, staan de andere schepen en installaties er alleen voor. Dit kan voor veel problemen zorgen. De schepen hebben geen taak op zichzelf, maar hun ondersteunende werk is erg belangrijk en kan zeker niet gemist worden.

Altijd al willen werken in de scheepvaart?

 

SOORTEN OFFSHORE SCHEPEN: VIDEO!!