post

Werken als onderwaterlasser

Onderwaterlassen

Een onderwaterlasser is een lasser die gespecialiseerd is in het lassen van verschillende soorten objecten onder water. Omdat er onder water gewerkt wordt, is onderwaterlassen heel anders dan gewoon lassen. Twijfel jij of deze baan op een booreiland wellicht iets voor jou is? Lees dan meer over onderwaterlassen op deze pagina en je komt hier vanzelf achter.

De werkzaamheden van een onderwaterlasser

Een onderwaterlasser verbindt verschillende soorten objecten met elkaar. Dit doet de lasser door de objecten aan elkaar te lassen. Niet boven water zoals een gewone lasser doet, maar onder water. De onderwaterlasser werkt tussen het boorplatform en het vasteland.

De verbindingen die de onderwaterlasser maakt, worden gebruikt om olie te transporteren. Omdat de verbindingen onder water liggen, ontstaan er snel beschadigingen door bijvoorbeeld corrosie. De onderwaterlasser moet deze beschadigingen verhelpen, zodat olie zonder enige problemen getransporteerd kan worden. Ook kan een onderwaterlasser scheuren, barsten en andere beschadigingen verhelpen door twee objecten opnieuw aan elkaar te lassen. Is er sprake van een plotselinge beschadiging, dan moet een onderwaterlasser snel kunnen handelen. Dit betekent dat de lasser zo snel mogelijk het water in moet gaan om de beschadiging op de juiste manier te verhelpen. Het werk van een onderwaterlasser is dan ook zeker gevarieerd en soms zelfs erg spannend.

De opleiding van een onderwaterlasser

Voor sommige offshore banen heb je geen opleiding nodig, maar als je als onderwaterlasser wil werken moet je wel even voor deze functie studeren. De opleiding tot onderwaterlasser duurt altijd 1 jaar, van september tot juni. Alle mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder met basisduikbrevet zijn welkom om de opleiding te volgen. Als je de onderwaterlassen opleiding van een jaar hebt afgerond, onder andere door 5 weken stage te lopen op een booreiland, kun je aan het werk als onderwaterlasser.


Het salaris van een onderwaterlasser

Het salaris van een onderwaterlasser is vrij hoog. Dit komt simpelweg omdat je complex werk moet verrichten, in een wel hele bijzondere werkomgeving. Het onderwaterlassen loon verschilt per werkgever, maar ligt vaak wel tussen de 15 euro en 40 euro per uur. Ook ontvang je enkele premies bij jouw onderwaterlassen salaris, waardoor het salaris nog iets hoger wordt. Welke premies je bovenop jouw salaris onderwaterlassen krijgt, is afhankelijk van jouw werkomgeving, jouw werkgever en de werkzaamheden die je verricht.

Als je op een onderwaterlasser vacature reageert, weet je vaak ongeveer wel wat je gaat verdienen. De verdiensten van een onderwaterlasser staan vaak namelijk wel in de vacature vermeld. Je kunt onderhandelen over je salaris, als je het loon niet hoog genoeg vindt. Op deze manier kun je het loon mogelijk nog met enkele euro’s per uur omhoog krijgen.
Meer weten over het salaris van een lasser en de opleidingen die jij hier voor nodig hebt?

 

WERKEN ALS ONDERWATERLASSER: VIDEO