post

Leren Lassen

Leren lassen: welke soorten lassen zijn er?

Wil je leren lassen? Dan is het goed om te weten welke lastechnieken we onderscheiden. Op deze pagina lees je meer over de diverse lastechnieken. Door onderstaande informatie door te lezen, weet je precies welke soorten lassen er zijn.

De verschillende soorten lassen: een opsomming

In de lastechniek onderscheiden we verschillende soorten lassen. Het gaat om de volgende soorten:

  • Stoklassen.
  • TIG lassen.
  • MIG lassen.
  • FCAW lassen.

Meer over de verschillende soorten lassen, lees je in onderstaande alinea’s. Hieronder worden namelijk de diverse lastechnieken uit bovenstaande opsomming kort beschreven.

Stoklassen

Stoklassen wordt ook wel ‘Shielded Metal Arc Welding’ of SMAW genoemd. Deze lastechniek heeft niet zomaar de jargonterm ‘stoklassen’ gekregen. De naam van de lastechniek is namelijk gebaseerd op de hengel die gebruikt wordt bij het lassen: deze lijkt op een stok.

Bij stoklassen wordt er een stroombron gebruikt, die een constante stroomsterkte produceert om een boog te creëren. Er wordt gebruik gemaakt van een staaf of elektrode van metaal, met een fluxcoating aan de buitenzijde. Deze coating beschermt het lasgebied tegen de lucht, terwijl de staaf van de lasser brandt.

Stoklassen is vrij populair. Dit komt omdat het een praktische lastechniek is, die bovendien niet duur is om uit te voeren. Stoklassen werkt goed op de meeste metalen, waaronder ook dikkere materialen. Daarom wordt deze lastechniek ook veel gebruikt in de industrie, bij industriële constructiebehoeften.

TIG lassen

De afkorting TIG staat voor ‘Tungsten Inert Gas’. De volledige naam van deze lastechniek is ‘Gas Tungsten Arc Welding’, ook wel GTAW genoemd. GTAW is een verbindingstechnologie die gebruik maakt van een constante stroomvoorziening. Het verschil tussen GTAW en het lassen van staven, zit in de manier waarop metaal in het gewricht wordt gestort. Bij TIG lassen wordt er gebruik gemaakt van een toorts met een stuk wolfraam, om zo een boog te produceren. Door de eigenschappen van wolfraam, is het mogelijk om de boogtemperatuur flink te laten stijgen. De boogtemperatuur kan zelfs meer dan 10.000 graden Fahrenheit bereiken.

Bij TIG lassen wordt er na het vormen van een hoog, een opvulmateriaal aan het gewricht toegevoegd. De vulmiddelen voor dit lasproces zijn draadvormig en worden op lengte gesneden. Doorgaans wordt er gebruik gemaakt van Argon gas, dat vele toepassingen kent. In slechts 10 procent van de gevallen wordt er een ander soort gas gebruikt bij TIG lassen.

TIG lassen wordt doorgaans gebruikt om exotische metalen te lassen. Ook wordt deze lastechniek ingezet als er lasnaden van hoge kwaliteit vereist zijn. TIG lassen is overigens niet eenvoudig. Sterker nog, het is een van de moeilijkste soorten lassen om onder de knie te krijgen. Het zijn dan ook de echte lasexperts die zich bezig houden met deze lastechniek.

MIG lassen

De afkorting MIG staat voor ‘Metal Inert Gas’. De volledige benaming van MIG lassen is ‘Gas Metal Arc Welding’ of GMAW. De naam MIG is gebaseerd op de originele gebruikte afschermingsgassen die bij het MIG gassen gebruikt werden, namelijk inerte of Nobel-gassen. Vandaag de dag worden er diverse gassen gebruikt bij MIG gassen en daarom is de naam van de lastechniek aangepast naar Gas Metal Arc Welding of GMAW.

Bij MIG lassen wordt er een draadaanvoer gebruikt, om de vaste lasdraad naar de lasverbinding te voeren. Deze draadaanvoer is aangesloten op een stroomvoorziening met constante spanning. Zo wordt er een boog gecreëerd, die de draad smelt en een lasverbinding maakt. MIG lassen gebeurt altijd met een speciaal MIG laspistool. Deze heeft een trigger die het metalen verbindingsproces start, als de trigger door de lasser wordt ingeknepen.

MIG lassen is semiautomatisch. Dit komt omdat het vulmateriaal continu wordt toegevoerd aan de lasverbinding. MIG lassen wordt voornamelijk ingezet in fabrieken waar een hoge lasproductie nodig is. Een MIG lasapparaat werkt namelijk erg snel en is bovendien gemakkelijk te bedienen. Je hoeft geen specifieke vaardigheden te hebben om goed te kunnen MIG lassen.

FCAW lassen

Tot slot is er nog de lastechniek van het FCAW lassen. De afkorting FCAW staat voor ‘Flux Cored Arc Welding’. De lastechniek FCAW wordt technisch als een ander type lasproces beschouwd. Dit komt omdat er bij FCAW lassen gebruik wordt gemaakt van een ander type elektrode of vuldraad dan bijvoorbeeld bij MIG lassen. Bij FCAW lassen wordt er namelijk gebruik gemaakt van een holle buis met een flux in het midden. Door de samenstelling van deze elektrode, is het niet altijd noodzakelijk om een extern beschermgas te gebruiken bij het lassen.

We onderscheiden twee soorten elektroden bij het FCAW lassen, namelijk de zelfafscherming elektrode en de dubbele afscherming elektrode. Een zelfafscherming elektrode heeft geen beschermgas nodig. Hierdoor kun je deze elektrode ook in winderige omstandigheden gebruiken. Een dubbele afscherming elektrode maakt wel gebruik van een beschermgas.

 

LEREN LASSEN VIDEO!!

One thought on “Leren Lassen

  1. Pingback: Wat is MIG Lassen? (Perfect voor scholing) - Offshore-werk.nl

Comments are closed.