post

MIG Lassen

De voordelen en nadelen van MIG/MAG lassen

MIG lassen is een halfautomatisch booglasproces. Bij MIG lassen wordt er een continue en verbruikbare draadelektrode en een beschermgas door een laspistool gevoerd. Aan het einde van het pistool vind je een contactpunt. Dit punt leidt de elektriciteit naar de draad. Bij het indrukken van de trekker van het laspistool, worden zowel de draad als het beschermgas geactiveerd om de las te maken.

MIG lassen brengt diverse voordelen met zich mee, maar heeft ook nadelen. De voor- en nadelen van MIG lassen worden op deze pagina beschreven.

De voordelen van MIG lassen

MIG lassen heeft diverse voordelen. Het eerste voordeel van MIG lassen, is het feit dat deze methode van lassen vrij eenvoudig te leren is. Dit komt omdat MIG lassen geen specifieke vaardigheden vereist. Zelfs met weinig praktijkervaring is het gemakkelijk om een goede las te bereiken, ook voor de leek.

Verder is MIG lassen sneller dan lassen met een stok. Door iets op deze manier te lassen, bespaar je dan ook tijd. Zeker als er veel gelast moet worden. En omdat er tijd wordt bespaard met MIG lassen, zijn de bedrijfskosten van deze lasmethode ook lager dan de bedrijfskosten van het lassen met stok.

Een ander voordeel van MIG lassen, is dat er geen verspilling is van vulmaterialen. Ook kunnen dunne materialen gemakkelijker gelast worden met MIG dan met stoklassen het geval is. MIG lassen is dan ook geschikt voor vele verschillende toepassingen, waaronder het lassen van trekhaken, het uitvoeren van bepaalde autoreparaties en huishoudelijke projecten.

De nadelen van MIG lassen

MIG lassen brengt diverse voordelen met zich mee, maar er zijn ook nadelen. Het eerste nadeel van MIG lassen, is het feit dat de initiële kosten van een MIG-opstelling vrij hoog zijn. Daarnaast is MIG lassen niet altijd gemakkelijk. Dit komt omdat er in het MIG proces diverse draden en gassen worden gebruikt. Voor de ene toepassing heb je de ene draad en het ene gaas nodig, voor de andere toepassing moet je weer andere materialen gebruiken. Dit maakt MIG lassen soms wat ingewikkeld. Daarnaast kun je vuile materialen niet MIG lassen. Dit betekent dat je verf, roest en ander vuil moet verwijderen voor je een materiaal kunt MIG lassen. Dit kost tijd.

Tot slot is MIG lasapparatuur complexer, duurder en minder draagbaar dan standaard lasapparatuur. Het feit dat de lasapparatuur minder draagbaar is, maakt het lastiger om het laspistool te hanteren. Vulmateriaal kan bijvoorbeeld vrij gemakkelijk verstrikt raken in de raadaanvoer. Dit is niet alleen vervelend voor de machinist, maar vergroot bovendien de downtime tijdens het lassen.

Wil jij meer weten over de verdiensten van een lasser?

 

MIG/MAG Lassen: Hoe doe je dat VIDEO?